Архиве категорија: Kuhinje

Osvežite kuhinju

Došlo je proleće, a vi želite da vaša kuhinja izgleda sveže. Osvežavanje nemora da znači da vam je potrebno puno novca da bi to izveli. Vrlo često su sitnice te stvari koje će vam u potpunosti osvežiti kuhinju. Dobra dizajnerska rešenja možete pronaći u brojnim radnjama koja prodaju sitnice ili čak kod kineza (np. set za sečenje i serviranje torti). U radnjama koja prodaju kućne aparat možete pronaći interesentno dizajnirane sokovnike, miksere bogatih boja i drugo. Ponuda je šarena od par hiljada do par desetina hiljada.

kuhinja_dodaci_osveznjeNa slici možemo videti kako živopisno obojeni uredjaji mogu dobro da izgledaju. Njih ne treba sklanjati unutar kuhinje, već ih držati na radnoj ploči. Čak i lepe flašice i posude sa žačinima i dodacima mogu znatno osvežiti kuhinju.
Sitnica kao držač za posude, kutlače idr. značajno može da izmeni izgled na bolje. Ima ih u više varijanti kako oni što se kače na zid, tako i viseći, i u kobninaciji sa osvetljenjem. Ukrasne lampe koje daju svetlost zelene, žute, crvene i drugih boja u zavisnosti od boje zida i boje kuhinje mogu stvoriti mnogo svežiji izgled vaše kuhinje.

Oblik kuhinje

Kuhinja je srce vašeg doma. Čak i niste strastvrni kuvar, ipak je kuhinja mesto gde ćete provoditi puno vremena sa porodicom.
Estetika jeste važna, ali funkcija koliko je ona ustvari korisnja je ipak značajnija. Od izgleda i rasporeda postavljenih elemenata zavisiće koliko ćete brzo obaviti poslove u kuhinji.
Svaka kuhinja treba da sadrži 3 glavne komponent koje čine radni trougao. To su frižider – meste gde čuvamo hranu, sudopera – gde peremo i šporet – gde kuvamo i spremamo hranu.
Na slici možete pogledata primer kako izgleda praktičan kuhinjski radni trougao.
Radna površina bi trebalo da je postavljenja izmedju svake od ove tri tačke. Idealno bi bilo da je ima kao na slici, izmedju frižidera i sudopere, i izmedju sudopere i šporeta.

Kuhinjski trougao

Oblik vaše kuhinje: prednosti i mane svake vrste kuhinja:

1. U oblik: Ovaj oblik nudi tri strane, što omogućava da se postavi bolji radni trougao. Ovakav oblik kuhinje će vam skratiti vreme hodanja po njoj jer će vam sve biti na dohvat ruke.
Nedostatak: Manje radnog prostora ako u kuhinji radi odjednom više osoba

2. L obli: Ovaj oblik daje da su dve od tri tačke radno trougla na jednom zidu. Ovaj oblik ima i značajniju prednost u odnosu na prethodni jer ima dovoljno mesta za rad više osoba, a i otvoren je ka ostatku prostorije, što čini rad zabavniji jer niste zatvoreni.
Nedostaci: Može biti ako se bitne stavke ne rasporede dobre, ako se postave daleko od samog ugla.

3. Kuhinja na svim zidovima: Slično „U“ obliku može se postići maximalna korisnost.
Nedostatak: isto je manje prostora za više osoba, a i stvara osećaj da ste zatvoreni jer nemate ni jedan otvoren zid.

Od rasporeda vaše kuhinje će zavisiti koliko ćete uživati u korišćenju. Ako vam ne odgovara, za malo novca možete promeniti raspored. Ne zaboravite da je kuhinja srce vašeg doma i centar okupljanja porodice.

Boje kuhinja u 2012


Crveno-naradžasta boja doneće razigranu živost u vaš kuhinjski prostor i znatno ga oživeti. Naročito će biti interesntno koristiti ovu boju na sitnim detaljima kao što su posuđe, krpe, zavese, tacne isl.

Plava boja u poslednjih par godina nije bila preterano interesantna, zato se ove godine vraća na široka vrata. Plava boja je tradicionalno poznata kao boja koja se koristi u kupatilima ali ove godine će biti i značajno zastupljena i u kuhinji. Njena jačina će biti dobra osnova za uklapanje sa savremenim detaljima i metalnim povšinama. Ona može značajno da osveži izgled vaše kuhinje.

Zelena je ponovo u popularnom paletu boja. Prirodno zelena boja deluje opuštajuće i podseća na povratak prirodi. Naši stari su često koristili nijanse prirodno zelene boje na ormanima i krilima. Ovu boju je mogao da doživi svako ko je ima prilike da vidi stare kuće sa očuvanim nameštajem. Zelena boja nam vraća sećanju života na selu i daje svežinu travnatih polja.

Za one koji su više nagnuti ka neutralnijim bojama tu je nijansa sive koja vuče ka boji žita ili karamele. Stojeći na granici neutralog sa solidnom osnovom za kombinaciju sa svetlijim bojama (bela, bež). Tamnija varijanta ove boje je zgodna za bojenje zidova vaše kuhinje ili boje pločica.

Boja zidova

Boja nas inspiriše svakog dana, to važi posebno u kuhinji. Boja zidova je svakako jedan od najvažnijih dekorativnih elemenata kuhinje.
Sam izbor boja u većini slučajeva zavisi od nas samih i naših afiniteta. Izboj boje vaših zidova kuhinje može biti skoro beskrajan, što mnogima prestavlja veliki problem. Poznato je da ljudi kada imaju širok izbor ispred sebe žele sve, to dovodi do nedoumica i proble koju baš izabrati. Možda je bolje imati manji izbor jer ćete tako lakše izabrati. Pošto su žene te koje najčešće biraju samu boju za zidove vaše kuhinje, a žene su poznate po neodlučnosti, onda je problem još veći.
Za početak krenite sa katalozima boja, veoma je bitna i boja kuhinjskog nameštaja sa kojim treba uklopiti boju zidova.
Svetlije boje kao što su bela, žuta, kajsija, svetlo plava su najčešći izbor, to je i često nužda jer su dosta kuhjinja malih dimenzija i lošije osvetljena prirodnim svetlom pa svetlije boje stvaraju utisak većeg prostara i bolje iskorišćenje svetla.
Tabnije boje se preporučuju u velikim kuhinjama i gde svetlo nije problem, poželjno je da budu u kombinaciji sa drugim bojama.

Daćemo vam par preporuka pogledaj galeriju

Da li će sam izgled kuhinje poboljšati kvalitet hrane koji se u njoj sprema, sumljam. Ali će učiniti boravak u njoj prijatnijim, a sama opuštenos i volja mogu uticati da se u kuhinji provodi više vremena i da se hrana priprema sa više žara.