Oblik kuhinje

Kuhinja je srce vašeg doma. Čak i niste strastvrni kuvar, ipak je kuhinja mesto gde ćete provoditi puno vremena sa porodicom.
Estetika jeste važna, ali funkcija koliko je ona ustvari korisnja je ipak značajnija. Od izgleda i rasporeda postavljenih elemenata zavisiće koliko ćete brzo obaviti poslove u kuhinji.
Svaka kuhinja treba da sadrži 3 glavne komponent koje čine radni trougao. To su frižider – meste gde čuvamo hranu, sudopera – gde peremo i šporet – gde kuvamo i spremamo hranu.
Na slici možete pogledata primer kako izgleda praktičan kuhinjski radni trougao.
Radna površina bi trebalo da je postavljenja izmedju svake od ove tri tačke. Idealno bi bilo da je ima kao na slici, izmedju frižidera i sudopere, i izmedju sudopere i šporeta.

Kuhinjski trougao

Oblik vaše kuhinje: prednosti i mane svake vrste kuhinja:

1. U oblik: Ovaj oblik nudi tri strane, što omogućava da se postavi bolji radni trougao. Ovakav oblik kuhinje će vam skratiti vreme hodanja po njoj jer će vam sve biti na dohvat ruke.
Nedostatak: Manje radnog prostora ako u kuhinji radi odjednom više osoba

2. L obli: Ovaj oblik daje da su dve od tri tačke radno trougla na jednom zidu. Ovaj oblik ima i značajniju prednost u odnosu na prethodni jer ima dovoljno mesta za rad više osoba, a i otvoren je ka ostatku prostorije, što čini rad zabavniji jer niste zatvoreni.
Nedostaci: Može biti ako se bitne stavke ne rasporede dobre, ako se postave daleko od samog ugla.

3. Kuhinja na svim zidovima: Slično „U“ obliku može se postići maximalna korisnost.
Nedostatak: isto je manje prostora za više osoba, a i stvara osećaj da ste zatvoreni jer nemate ni jedan otvoren zid.

Od rasporeda vaše kuhinje će zavisiti koliko ćete uživati u korišćenju. Ako vam ne odgovara, za malo novca možete promeniti raspored. Ne zaboravite da je kuhinja srce vašeg doma i centar okupljanja porodice.

Ostavite odgovor