Čišćenje kuhinje

Kao i kod svih proizvodi od drveta, izbegavajte prekomernu vlagu. Većina kuhinja je dizajniran za uporabu unutar kuće ili druge zgrade i nije namenjena za spoljnu primenu. Elementi se čisti blago vlažnom krpom kojom pokupite prasinu i prebrišete suvom. Što se tiče komercijalnih sredstva za čišćenje koristite samo ona koja su namenjena za ovu namenu. Izbegavajte dugotrajnu upotrebu voska za poliranje jer se on nagomilava na krajevima, takođe i sredstva za poliranje na bazi silikona je mogu oštetiti krajeve(kant).

Sredstva za ciščenje

Izbegavajte sprejeve tipa sredstva za poliranje koje sadrže rastvarače naftne, jer su zapaljivi i otrovni ako se progutaju. Preporuka je da kod normalnog kućnog korišćenja prljavštinu obrišete vlažnom krpom i temeljno osušite najbolje mekanom pamučnom krpom. U slučaju tvrdokornih mrlja koristite se najobičnijim blagim deterdžentom i mlakom vodom ili sretsvima namenskim za održavanje drvenih površina. Neka vam površine budu uvek suve i više pazite na ćoškove jer se u njima može češće zadržati vlaga.
Nikada ne koristite abrazivna sredstva za čišcenje, stranu sunđera za ribanje, žičane jastučiće ili sredstva za čišcenje u prahu. Nemojte dopustiti da tokom čišćenja šporeta ista sredstva nanosite i koristite na kuhinjskim elementima, posebno obratite pažnju na delove oko samog šporeta.

NAPOMENA: Ne koristite krpu sa kojom perete sudove jer često može da sadrži masti.

Svakodnevne održavanje

Važno je držati površine suve i gde se god pojavi voda odmah je obrisati. Posebno obratite pažnju na područja oko sudopera i mašine za suđe. Izbegavajte sušenje vlažnih ili mokrih peškira ili krpa za suđe na vratima kuhinje ili iznad njih. Tokom vremena, to može izazvati trajna oštećenja vrata. Zbog toga bi vam bio potreban sušač gde bi ste kačili vaše krpe i peškire.

Ručice čistite suvom ili vlažnom krpem eventualno sa blagim sapunom. Šarke, klizače i druge mehanizme brišite suvom krpom. Podmazivanje šarki i mehanizama nije neophodno.
OPREZ: Neka sredstva za održavanje i poliranje mogu oštetiti ručice naročito mesingane.

Melaminske radne ploče su izuzetno izdržljive i napravljene kako bi vam godinama služile i bile lepe. One se mogu čistiti raznim sredstvim, samo izbegavajte sredstva koja mogu izazvati mehanička oštećenja (ogrebotine). Sredstva koja sadrže aceton, acetata ili etil-alkohola ne smeju se koristiti. Takođe nemojte koristiti teške rastvačei i abrazive, sredsva sa velikom primesom amonijaka koji može izmeniti boju.

VAŽNA NAPOMENA: Srestvo nanosite na krpu nikad direktno na površinu. Nikada ne ostavljajte krpu natopljenu sredstvima za čišćenje na površinu kuhinje na duži vremenski period.

Ostavite odgovor