Od čega napraviti kuhinju

Posle odluke da kupite novu kuhinje ili zamenite staru, sledeća važna odluka je od kog materijala će biti napravljena vaša kuhinja.
Izbor nije nešto preterano veliki ali može biti problem izabrati.
U opticaju najćešće imamo , klasične kuhinje od iverice, zatim kombinaciji kutija od iverice i krila od medijapana, kutije od iverice i krila od drveta, cele kuhinje od drveta, malo korišćene cele od medijepana, i na našem tržištu retke metalne kuhinje.

Prednosti i mane

Kuhinje od iverice
Najveća prednos je svakako najniža cena u odnosu na ostale i to što možete uz malo znanja i nešto sitnog alata naručitit isečene komade iverice sa obrađenim ivicama i sastaviti sami. Takođe je veliki izbor raznih boja i dezena.
Mana je što se mogu lako oštetiti a ta oštećenja je skoro nemoguće popraviti, i što se ne može postici visoki sjaj.

Kuhinje od medijapana
Prednost medijapana je u tome što sami možete izabrati boju i kako su obrađene ivice a takođe su moguće i šare po površini.
Može da se postigne visoki sjaj i znatno je otpornije na habanje i teže ga je oštetiti nego ivericu. Otporna su na vlagu. Sam materijal je veće gustine samim tim i čvršći.
Nedostatak je znatno viša cena. Kompletne kuhinje od medijapana imaju višu cenu nego one koje imaju samo krila od medijapana.

Kuhinje od drveta
Drvene kuhinje mogu biti kompletne od drveta i one kod kojih su kutije od iverice a krila od drveta.
Drvo je znatno izdržljivo i kod nekih proizvođača se mogu dobiti dosta duge garancije. Najčešće su one od hrasta ili javora koje su skuplje u odnosu na one izrađene od bora. Interesantan izbor mogu biti trešnja i orah.

Mana mogu bite klizni mehanizmi na fijokama ako su izrađeni od drveta mada se u retko primenjuje, sada se koriste češće one sa metalnim kliznim mehanizmima koje su bolje. Morate pazite gde kupujete jer kvalitet drveta može znatno da se razlikuje od proizvođača do proivođača

Metalne kuhinje
Kod nas su retke jer su još uvek znatno skupe, sa dizajnerske strane mogu biti interesantna kombinacija sa drvetom. Izuzetno su trajne naročite ono od nerđajućeg čelika
Mana mogu biti što se mogu ogrebati i što ostaju otisci od prstiju.

Ostavite odgovor